Saklı Cennet İğneada Gezi Rehberi

İğneada, herkes tarafından saklı cennet olarak dillendiriliyor. Bende kısaca bu saklı cennet hakkında bilgiler vermeye çalışayım. Belki de yeni ziyaret edecekler için bir fikir verir.

İğneada

İğneada’yı birkaç defa ziyaret etmemize rağmen bir türlü burası ile ilgili bir yazı yazmadık veya yazamadık. Daha önceleri hep bir noktasına veya noktalarını ziyaret ediyorduk. Bu seferki gezimiz daha çok keşif amaçlı olduğu için sonrasında yazıda yazmalıyız fikri oluştu.

İğneada

İğneada; Kırklareli’nin tatil beldesi diyebiliriz. Kırklareli denince ilk akla gelen yerlerden biridir. Yemyeşil Istranca ormanlarından geçerek ulaşılır. İğneada’ya gelinceye kadar göreceğiniz birçok güzellik sizi araçtan indirip her yerde durma isteği uyandıracaktır. Daha İğneadaya ulaşmadan birçok noktada göreceğiniz dereler sizi büyüleyecek. Zaten bazı güzel noktalara ufak dinlenme alanları yapılmış. Yapılmış derken kendi çapında ufak işletmeler diyebilir. İşletmeci semaverlerini yakmış, bir iki ufak masa koymuş; alın size manzara eşliğinde dinlenme tesisi. Zaten doğayı seven insanlar lüks tesisleri değilde bu tarz yerleri daha çok benimser.

Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneadaya ulaşır ulaşmaz sizi ilk karşılayacak güzellik Longoz Ormanları Tabiat Parkı tabelası. Eğer yavaş giderseniz şehre 5-6 km kala sağ tarafta giriş noktasını görebilirsiniz. Longoz ormanları öyle bir iki saatte gezilecek bir yer değil. İçerisinde birçok gölet bulunan geniş bir alan. Buraya gelipte araçla gezeyim göreyim derseniz birçok güzelliğini kaçırırsınız. Burayı bilen bir rehber eşliğinde veya kendiniz güzel bir rota çıkararak bir veya iki günde gezebilirsiniz. Ama mutlaka ayrıntılı bilgi edinin. Yoksa buraya gelip iki bataklık gölet gördük başka da bir şey yoktu diye hayıflanabilirsiniz.

İğneada

İğneadaya doğru devam ettiğimizde sağlı sollu konaklama alanları görebilirsiniz. Eğer şehir gürültüsünden ve yaz ayındaki insan kalabalığından uzak olsun derseniz bu alanları çadır konaklaması için kullanabilirsiniz. Eskiden iğneada bu kadar meşhur değilken sadece deniz kıyısına yakın alanlarda insanlar konaklama yapıyordu. Şimdi birçok noktada yeni alanlar açılmış.

İğneada

İğneada Sahilleri

Gelelim iğneada merkeze. Yazları birçok insanın uğrak merkezi olan ve bir anda nüfus patlaması yaşayan ama kışında dönemsel iş yerlerinin kapandığı kendi halinde sessiz sakin bir beldeye dönüşmektedir.

İğneada

Merkez, uzun Karadeniz sahillerine sahip. Denizin tadına varacağınız birçok güzel noktası bulunmakta. Havalar ısınır ısınmaz sahil boyları insanların uğrak yeri haline gelmektedir. Merkezde her türlü konaklama ve yeme içme imkanları mevcut. Denize girmek dışında, şehrin hemen yanında yer alan Mert Gölünde kano turu yapabilir, atv turlarıyla şehri gezebilirsiniz. Şehri keşfetmek sizin tercih ve isteklerinize kalıyor.

İğneada

Limanköy

Limanköy, İğneada sahiline yaklaşık 7 km uzaklıkta ufak şirin bir köy. Köyü ziyaret edenler genellikle burada bulunan Limanköy Feneri (Fransız Feneri) için geliyorlar.

İğneada

Limanköy’de, denizin 50-60 metre yamacında yer alan tarihi fener, Karadeniz’in en batısındaki deniz feneridir. Sultan Abdülmecit döneminde, 1866 yılında Fransızlara yaptırılan fener, halk arasında Fransız Feneri olarak da bilinmektedir. Dikdörtgen planlı bir idari bina ve silindirik fener kulesinden oluşmaktadır. Elektrik tesisatının olmadığı dönemlerde kurma koluyla kurularak gaz yağı ile denizi aydınlatan fener, günümüzde 100’lük halojen ampul ve plastik yansıtıcılar sayesinde 20 mil uzaktan bile görülebiliyor. (Alıntı bknz)

İğneada

Limanköy’ü güzel kılan bir diğer özelliği ise ormanların içinde saklı kalmış ufak koyları. Bu koyları biraz gezerek bulabilirsiniz. Deniz kenarında huzurlu sessiz sakin biraz zaman geçirmek isterseniz uğrak yeriniz Limanköy olabilir.

İğneada

Beğendik

Eğer kendinizi tamamen merkezin kalabalığından soyutlamak isterseniz Beğendik köyünün yolunu tutabilirsiniz. Beğendik, İğneada merkeze yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşımı kolay ve yollar asfalt. Burada son dönemde pansiyonculuk artmış durumda. Eğer kamp kurma çadırda kalma düşünceniz yoksa pansiyonlarda kalabilirsiniz. Bulgaristan sınırı yanında Karadenize karşı Tenekede Tavuk yemek isterseniz Beğendik Köyü sizlerin uğrak yeri olacaktır.

İğneada

İğneadaya Yakın Nereler Gezilebilir?

Uzun soluklu İğneada gezisine çıktıysanız ve burada bulunan noktaları da görmek istiyorsanız kısaca bi liste verelim. Bu listeyi yakından uzağa doğru yapmak daha mantıklı olucak sanırım. En yakın yer olarak Avcılar Köyü Zindandere Şelalesi. Devam ederek gelirsek Demirköy ve çevresi. Demirköye en yakın yerlerden biri olan Güneşli Göller. Dupnisa Mağarası ve Balaban Köyü.

One thought on “Saklı Cennet İğneada Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.