Yayla Hayatı, İnönü ve Ercuva Yaylası

İnönü Yaylası

İnönü yaylası; uzun zamandır gidip görmek istediğim yerlerden biriydi. Bir türlü gitmek nasip olmamıştı. Yol dönüşünde hanımla konuşurken İnönü yaylası neredeymiş, acaba yol üzerinde mi gitsek mi gitmesek mi diye düşünürken rotayı oluşturalım, eğer yolumuzdan çok saptırırsa gitmeyiz dedik. Hanım telefondan yaylanın yerini seçti ve mesafeyi kontrol etmeye başladık. Pamukova yakınlarına geldiğimiz zaman rota çıkış yolunu gösterdi. Buradan sonra yaklaşık 20 km gibi bir mesafe gösterince ”fazla bir yol yokmuş, gidiverelim” dedik.

Ünlü ve bilindik bir yerdir diye pamukova yakınlarında alışveriş yapmadık ve yaylaya yakın köylerde alışveriş yapabiliriz diye düşündük. Köylerde ekmek bile bulmak mucize ki onuda bulamadık 🙂 Mutlaka ihtiyaçlarınızı alıp öyle gidin.

Çilek Tarlası

Hüseyinli ve Kemaliye köyünde her yer çilek tarlası. Mevsiminde denk gelirseniz kasası ile alabilirsiniz. Bunun yanında domates, salata, yeşil fasulye bol bol bulunuyor.

Tarladan Çilek

Hüseyinli köyü içerisinde İnönü Yaylası tabelalarını takip ederek yaylaya ulaşabilirsiniz. İnönü yaylası adını, aslında yaylada bulunan mağradan alıyor. Bir mağra var önünde de yayla var; inönü yaylası.

Yaylada Bulunan Mağra

Yayla baştan sona yaklaşık 2 km uzunluğunda. Yürüyüş için çok güzel rotalar yapabilirsiniz. Kamp yapmayı düşünüyorsanız alanda kaynak suları ve tuvaletler mevcut. Yöre halkı burayı daha çok atış poligonu olarak kullandığı için silah seslerinden rahatsız olabilirsiniz. Daha yaylaya gelirken tabelalardaki kurşun izlerini görebilirsiniz. Tabelalardan ne istedilerse artık!

Yayla

Yayla yaklaşık 1040 rakım yükseklikte bulunuyor ve kampçılar için ideal bir ortam sunuyor. Alanda çadırınızı kurabileceğiniz manzarası harika yerler mevcut.

İnönü Yaylası

Alan düze yakın olduğu için yapacağınız yürüyüşler fazla zorlu olmayacaktır. Kış mevsiminde kar yağışı fazla olduğu için kamp ve yürüyüş için sıkıntılı olabilir. Eğer kışın ulaşabilirseniz buranın kar altında manzarası harika olur.

İnönü Yaylası

İstanbul’a yakın olması nedeniyle bazı dönemlerde günübirlikçilerin uğrak yeri olabiliyor. Eğer böyle bir dönemde dinlenmek ve kamp yapmak için geldiyseniz biraz rahatsız olabilirsiniz. Bazen çadır kurabileceğiniz yer bulmakta bile zorlanabilirsiniz.

Yayla evleri

Yaylada gelişigüzel yapılmış baraka tipinde evler bulunuyor. Evler daha güzel ve görüntüyü bozmayacak doğal malzemelerden yapılabilirdi. Bu güzelliğin içinde sırıtıyorlar.

Dere

Eğer geceyi yaylada geçirmeyi planlıyorsanız karşılaşmanız muhtemel hayvanlarin başında; ayı, tilki, kurt ve domuz geliyor. Diğer meşhur hayvanı ise semender. Semenderleri her zaman görebilirmisiniz bilmiyorum ama aramakta fayda var.

Yaylaya bakış

Yaylanın diğer bir güzelliği ise Köknar ve Çam ağaçları. Ayrı bir görsellik ve güzellik katıyor.

11

Yaylaya yaz aylarında binek araçlarla da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kış ve yağışlı dönemlerde aracınızın biraz yüksek olması dört çeker özelliğinin olmasında fayda var. Hele aşırı kar yağdığı dönemlerde uygun tertibatınız yoksa gelmeyi pek düşünmeyin.

Nasıl Gidilir?

Aslında birkaç yol bulunuyor. Eğer Adapazarı-Bilecik yolunda iseniz Bacıköy’e girin ve Hüseyinli köyüne doğru devam edin. Hüseyinli köyüne geldiğiniz zaman tabelaları takip etmeniz yeterli olucaktır.

Kirazdere Barajı ve Hüseyinli Köyü arasındaki rotaya göz atmak için tıklayınız Tam ortalarında İnönü yaylası bulunmaktadır.

Koordinatlar

Hüseyinli Köyü: 40.538233, 30.022665

Ercuva Yaylası: 40.559993, 29.991765

İnönü Yaylası: 40.568882, 30.004643

Kirazdere Barajı: 40.642535, 29.946914

 

Dipnot: Kirazdere Barajı yakınlarında birçok kamp alanı ve tesis bulabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.